To all Muslimin..!!

Followers

17 August 2011

~...12 Barisan di Padang Mahsyar...~

12 barisan umat Nabi Muhammad S.A.W di Padang Mahsyar...!!!


                Pada suatu hari, Muaz bin Jabal menghadap Rasulullah S.A.W dan bertanya:
“Wahai Rasulullah, tolong huraikan kepadaku mengenai firman Allah S.W.T: Ketika sangkakala ditiup, maka kamu sekalian dating berbaris-baris.” (Surah an-Naba’ : ayat 1)

Mendengar pertanyaan itu, Baginda menangis hingga basah pakaian Beliau, lalu 
Baginda menjawab:
“Wahai Muaz, engkau bertanyakan kepada aku perkara yang amat besar, bahwa umatku akan diiring, dikumpulkan berbaris menjadi 12 barisan, masing-masing dengan pembawaan mereka sendiri.”

Maka dinyatakan apakah 12 barisan itu?!

Barisan Pertama: diiringi dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki. Keadaan mereka ini dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah Yang Maha Pengasih yang ertinya “Mereka itu ialah orang yang ketik hidupnya menyakiti hati jirannya, maka ini balasannya.”

Barisan kedua: diiringi dari kubur berbentuk babi hutan. Datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih: “Mereka itu ialah orang yang ketika hidupnya meringankan solat, maka inilah balasannya dan tempat kembalinya adalah neraka.”

Barisan ketiga: diiringi dari kubur berbentuk keldai, perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking. Mereka ialah orang yang enggan membayar zakat, maka inilah balasannya dan tempat kembalinya adalah neraka.”

Barisan keempat: diiringi dari kubur dengan keadaan darah seperti air pancutan keluar dari mulut mereka. Mereka ialah orang yang berdusta dalam jual beli, maka inilah balasannya dan tempat kembalinya adalah neraka.

Barisan kelima: diiringi dari kubur dengan bau busuk, ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu mengganggu ketenteraman di padang Mahsyar. Mereka itu ialah orang yang diketahui manusia , tetapi tidak pula takut kepada Allah, maka inilah balasannya dan tempat kembalinya mereka adalah neraka.”

Barisan keenam: diiringi dari kubur dengan kepala mereka terputus dari badan. Mereka ialah orang yang menjadi saksi palsu. Inilah balasannya dan tempat mereka adalah neraka.

Barisan ketujuh: diiringi dari kubur tanpa mempunyai lidah, tetapi dari mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah. Mereka ialah orang yang enggan member kesaksian di atas kebenaran, maka inilah balasannya dan tempat mereka adalah neraka.

Barisan kelapan: diiringi dari kubur dalam keadaan terbalik dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas. Mereka ialah orang yang berzina. Inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka.”

Barisan kesembilan: diiringi dari kubur dengan wajah hitam gelap dan bermata biru sementara dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh. Mereka ialah orang yang makan harta anak yatim dengan cara haram, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka.”

Barisan kesepuluh: diiringi dari kubur mereka dengan keadaan tubuh mereka penuh sopak dan kusta. Mereka ialah orang yang derhaka kepada orang tuanya, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka.”

Barisan kesebelas: diiringi dari kubur mereka dengan berkeadaan buta, gigi memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir melebar sampai ke dada dan lidah terjulur memanjang sampai ke perut serta keluar beraneka kotoran. Mereka ialah orang yang minum arak, maka inilah balasannya dan tempat mereka kembali adalah neraka.”

Barisan keduabelas: mereka diiringi dari kubur dengan wajah yang bersinar-sinar laksana bulan purnama. Mereka melalui titian sirat seperti kilat. Maka datinglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih memaklumkan:
“ Mereka ialah orang yang beramal salih dan banyak berbuat baik. Mereka menjauhi perbuatan derhaka, mereka memelihara solat lima waktu, ketika meninggal dunia keadaan mereka sudah bertaubat. Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah syurga, mendapat keampunan, kasih saying dan keredhaan Allah Yang Maha Agung.”

SUBHANALLAH.....

p/s: Correct me, if it is wrong...:-)

No comments:

Post a Comment